Alavuden Kätkänjoen kyläseura panostaa uusiutuvaan energiaan


Kätkänjoen kylätalo on entinen koulu, joka lakkautettiin vuonna 2002. Silloin kyläseura osti koulun itselleen. Lämmitysmuotona vanhassa koulussa oli tuolloin vielä öljy.  
Kestävä –hanke haastatteli Kätkänjoen kyläseuran Antti Takalaa. ”Vähitellen olemme muokanneet koulua siten, että toiseen päähän koulua olemme tehneet vuokra-asunnon ja lämmitysmuoto on muutettu pellettiin.  On öljyn käyttökin edelleen mahdollista. Kylätaloa on pikkuhiljaa kunnosteltu ja muuteltu kyläseuralle sopivaan käyttöön.  Myös kaksi ilmalämpöpumppua on talolle asennettu.”
Kyläseuran viimeisin hankinta on aurinkopaneelit, jotka tuovat jatkuvasti säästöä. Leader -ryhmä Kuudestaan ry myönsi Kätkänjoen kyläseuralle investointitukea hankintaa varten. Ilman tukea kyläseuran olisi ollut hankalaa investoida laitteisiin.

Mistä idea aurinkosähkön hyödyntämiseen lähti?

”Mietimme Kätkänjoen kyläseurassa, miten saisimme energiankulutusta pienennettyä entisestään kylätalolla. Tutkimme markkinoita ja totesimme, että verkkoon kytkettävän aurinkosähkölaitteiston hinnat ovat laskeneet ja tekniikka kehittynyt, joten aloimme tutkia aurinkosähköä.” Antti Takala vastaa.
Kyläseuran aktiivit selvittivät erilaisten laitteistojen ominaisuuksia ja hintaa ja lopulta ratkaisu saatiin tehtyä.
”Kätkänjoen kyläseura ja kylän asukkaat ovat kökällä paneelit asentaneet vanhan ulkorakennuksen  tiilikaton päälle.” toteaa Antti. ”Kiskojen asentamiseen meni noin 6 tuntia ja paneelien asentamiseen toiset 6 tuntia. Tässä miehiä oli töissä noin 4-6 kpl sekä hyvä kurottaja. Lisäksi kaapelien, maakaapelin ym. asentamiseen voidaan laskea, että meni toinen päivä. Sähköasennukset suoritti ammattilainen. Asennus tapahtui huhtikuussa ja verkkoon kytkentä tapahtui toukokuun alussa.”

Kertoisitko energiantuotosta ja kulutuksesta vähän? Ja saako ylimäärätuottoa siirtää valtakunnan verkkoon ja onko siitä mitään hyötyä? Oletteko tyytyväisiä hankintaan?

Laitteisto on 5,1 kW järjestelmä, jossa on 20 kpl 255 W aurinkopaneeleita. Aurinkopaneelit syöttävät sähkön 3-vaihe invertteriin, joka syöttää sähkön suoraan sähköpääkeskukseen. Laitteisto tuottaa sähköä noin 30 kWh päivässä, joka menee pääosin talon käyttöön, esim. veden lämmittämiseen, valaistukseen, kodinkoneisiin jne. Pellettikattilassa on sähkövastus myös. Se mitä emme itse käytä sähköstä saamme myydä verkkoyhtiölle, joten periaatteessa laitteisto tuottaa myös rahaa. Pyrimme kuitenkin siihen, että käytämme mahdollisimman tehokkaasti aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön itse.” Antti summaa.

Onko moni kysellyt järjestelmän tuottoa tai onko projekti innostanut kyläläisiä ja muita harkitsemaan samanlaista investointia myös itselle?

”Ensimmäisen viikon aikana tuotto oli 210 kWh eli noin 30 kWh päivässä.  Kyläseuralle tämä hanke oli oikein onnistunut, koska saimme Kuudestaan ry:ltä tukea. Tämän aurinkosähkölaitteiston avulla säästimme sähkölaskussa merkittävästi jo heti ensimmäisenä keväänä.  Kiinnostusta kyseiseen laitteeseen on ollut ympäri seutukuntaa ja katselijoitakin on paikanpäällä käynyt. ” Antti kertaa.
Elokuussa kyläseura järjesti myös energiapäivän. Päivän aikana useita henkilöitä tuli paikan päälle tutustumaan laitteistoon.