Kylmät kotiateriat vähensivät kuljetuksia

Alavuden kaupungin vanhusten kotiateriat

Vuoden 2014 alkuun saakka Alavuden kaupungin vanhusten kotiateriat valmistettiin terveyskeskuksen keittiöllä (vanhan Alavuden alue) ja Elviiran keittiöllä (vanhan Töysän alue), mistä ne kuljetettiin päivittäin asiakkaille lämpölaatikoissa. Koska samaan kuljetuslaatikkoon pakattiin sekä kuumat että kylmät aterian osat ja kuljetusajat venyivät tunneiksi, ei aterioiden mikrobiologista laatua voitu taata. Kodinhoitajan olisi pitänyt olla muistisairaiden ja syötettävien asiakkaiden heti ruoan tuomisen jälkeen huolehtimassa ruokailusta. Tämä ei aina ollut mahdollista, joten ruoka joutui olemaan lämpölaatikossa joskus vieläkin pidempään.

Alavuden kaupungin ruoka- ja siivouspalvelut muutti vanhusten kotiateriat kylminä kuljetettaviksi 1.2.2014 alkaen. Silloin myös kotipalveluaterioiden valmistus kaupungin keittiöissä lopetettiin ja ateriatoimitukset kilpailutettiin.

Kylmiin kotiaterioihin siirtymisen myötä energiaa säästyy ruoanvalmistusprosessista (uunit, padat) sekä astiahuollosta (astianpesukone; sähkö ja vesi). Nykyään valmiit kotiateriat tuodaan suoraan Lukkarinhovin keittiölle kylmiöön, mistä ne toimitetaan edelleen asiakkaille kaupungin omalla kylmäkontilla varustetulla autolla. Koska aterioiden säilyvyys on hyvä eikä niitä enää tarvitse kuljettaa päivittäin, on kuljetukset keskitetty tiistaista perjantaihin. Ostopalvelukuljetuksista on luovuttu kokonaan. Keskimäärin aterioita viedään asiakkailla kahdesti viikossa, osalle kerran viikossa. Siirtyminen kylmiin kotiaterioihin on pienentänyt myös kuljetusten energiankulua ja siten myös kustannukset ovat pienentyneet