Tarjottimettomuus Kurikassa

Kurikan alueella on noin 3000 lounasruokailijaa, jotka ovat auttaneet ruokapalvelua toteuttamaan tarjottimettoman ruokailun ekoteon lähes koko Kurikan alueella: Jurvassa, Kanta-Kurikassa ja Jalasjärven joissain kohteissa. Idea teossa on yksinkertainen: Tarjottimen käsittely, pesu ja nostelu jää pois kun asiakas käyttää ruokailussa vain lautasta, lasia ja ruokailuvälineitä. Tarjoilu ruokasaleissa on tietysti järjestetty niin että ko. toimintamalli on mahdollinen: salaatti ja pääruoka kerätään ensin lautaselle ja vasta sen jälkeen otetaan lasi ja juomat. Leipä ja levite sekä servetti ja ruokailuvälineet ovat tarjolla ruokasaleissa, lähellä istumapaikkoja.

Tarjottimeton ruokailu on hyvin yksinkertainen ekoteko: se ei vaadi investointeja, ainoastaan välittämistä, viestintää ja hieman mielikuvitusta ajatella asioita ”laatikon ulkopuolella”, mutta vaikuttaa erittäin moneen asiaan päivittäin:

– vettä säästyy noin 1000 litraa per päivä

– pesuainetta säästyy n.2 litraa/päivä

– energiaa säästyy kun 1000 litraa vettä ei tarvitse lämmittää 85 asteiseksi sähköllä

– työaikaa säästyy n.22 h/päivä

– ergonomia paranee huimasti kun monet kiertoliikkeet ja tuhansien kilojen nostelu kiertoliikkeineen päivittäin jää pois

Päivätasolla määrät kuulostavat pieniltä, mutta vuositasolla (188 työ/koulupäivää) määrät ovat huimia:

– tarjottimien kanssa tekemättä jäänyttä työtä 4136  tuntia työtä ja yli 600 000 kiloa nosteltavaa

– 187812 litraa vettä

– 376 litraa konetiskiainetta

– noin 200 000 vesilitran lämmittäminen 4 asteisestä  85 asteiseksi  kuluttaa 18,9 MWh energiaa.

Kaiken lisäksi kukaan ei menetä mitään, ruokailu sujuu sutjakammin ja säästynyt työaika hyödyttää asiakkaita kun paukkuja voidaan laittaa asiakkaan palveluun, ruoan valmistukseen ja tarjoiluun tuntikausien tiskaamisen sijaan. Astianpalautuksen jonotkin lyhenevät kun palauttaminen sujuu rivakasti

Tarjottimettoman ruokailun idea syntyi pari vuotta sitten Jurvan Oppilasravintolan astianpalautusjonossa kun pieni tyttö kavereineen seisoi jonossa iso tarjotin käsissään ja kaverinsa puhuessa tyttö kääntyi ja koko tarjotin astioineen kallistui uhkaavasti. Tyttöjen perässä seisonut palvelupäällikkö mietti tarjottimen olevan hankala kapistus pienelle – helpompi olisi palauttaa pelkkä lautanen, ruokailuvälineet ja lasi. Ajatus johti toiseen ja idealamppu syttyi: mikä funktio tarjottimella oikeastaan oli, tiskissäkin ne olivat hankalia ja aiheuttivat paljon työtä… syntyi ajatus siitä voisiko ruokailu toimia ilman tarjotinta. Kun ajatus kerran oli syntynyt, ei se jättänyt rauhaan ja toimintamallin pilotti syntyi ja näki päivänvalon Jurvassa laajentuen siitä koko Kurikan alueelle. Kuten kaikki uudet ideat, vaati tämäkin kypsyttelyä, parantelua ja hiomista, mutta hionnassa paljastui kaunis timantti.

Teko on jokapäiväinen ja vaikutukseltaan pysyvä, kaikkien ulottuvilla oleva eli Idean monistaminen koko Suomeen on mahdollista. Kurikalla onkin ollut ilo olla auttamassa monia muita kuntia alkuun tässä toimintamallissa!