Juustoportin tarina alkaa vuodesta 1965, kun Keski-Kasarin tilalle ostettiin friisiläishieho Isabella ja myöhemmin pienestä maatilajuustolasta kasvoi jopa 300 henkilöä työllistävä perheyritys Jalasjärvelle. Juustoportilla on meijeri- ja juustolatoiminnan lisäksi liikenneasemat Jalasjärvellä, Mäntsälässä, Kärsämäellä, Ylöjärvellä ja Kuopiossa, sekä ruokatuotteita valmistava Kasvisgalleria Kuopiossa. Juustoportin toiminnassa vastuullisuus on ollut alusta lähtien keskeinen osa toimintaa ja ilmastotekoja pidetään investointeina tulevaan. Osaltaan ne vaativat resursseja, mutta onnistuessaan myös tuovat niitä ja pitkässä juoksussa vastuullisuusteot ovat lähes poikkeuksetta kannattavia.
Juustoportin lämpöenergiasta 90 % on bioenergiaa ja kaikki sähkö on peräisin uusiutuvista energialähteistä, esimerkiksi neljästä omasta aurinkovoimalasta. Jätteen syntymistä minimoidaan ja syntynyt jäte käytetään energiantuotantoon, esimerkiksi biokaasuna. Vuonna 2017 käyttöön otettiin Suomen tehokkain sähköautojen latauspiste ja tänä vuonna kaikille Juustoportin liikenneasemille tulee lisäksi suurteholatauspisteet. Suurin osa maitotiloista sijaitsee lähellä, jolloin kuljetusmatkat pysyvät lyhyinä.
Tuotteista ja niiden alkuperästä ollaan jatkuvasti kiinnostuneempia ja yhä useampi miettii tarkemmin omaa kulutustaan. Tähän tarpeeseen Juustoportti on halunnut vastata tarjoamalla tuotteita, jotka ovat vastuullisia monipuolisesti, mutta erityisesti myös ympäristölle. Esimerkiksi pakkaamisessa ympäristö otetaan huomioon käyttämällä vähemmän pakkausmateriaalia ja materiaalina käytetään carbon neutral- kartonkia. Pakkauslinjasto on ultrapuhdas, jolloin maidon säilyvyys paranee.
Juustoportin Vapaan lehmän maito sai ensimmäisenä Euroopassa maailmanlaajuisen eläinten hyvinvointia mittaavan edistyneen tason Welfare Quality® -sertifikaatin. Lehmät elävät vapaasti pihatoissa ja ulkoilevat ympäri vuoden, kesäisin lehmät pääsevät laitumelle. Juustoportin Vapaan lehmän tuoteperhe on hiilineutraali. Se on toteutettu valitsemalla vähemmän päästöjä aiheuttavia toimintatapoja, laskemalla koko ketjun hiilijalanjälki ja hyvittämällä jäljelle jäävä. Hyvittäminen tapahtuu Gold Standard -sertifioituihin projekteihin osallistumalla, esimerkiksi investoimalla energiatehokkaampiin keittimiin ja metsänistutukseen Afrikassa.
Juustoportin vastuullisesti tuotetut tuotteet tunnetaan herkullisesta maustaan, joista osoituksena on monia palkintoja, esimerkiksi Brandy-pähkinäjuusto ja Vuohen viinitarhuri voittivat kultaa kansainvälisessä World Cheese Awards 2018 -juustokilpailussa.
”Vastuullisuus syntyy ja kehittyy monista teoista yksittäisten sijaan. Matkalla tarvitaan niin isoja kuin pieniä tekoja. Tällä ajatuksella olemme halunneet kehittyä omassa toiminnassamme. Tavoitteenamme on, että valitessaan Juustoportin tuotteen, on monta tekoa tehty asiakkaan puolesta – paljon vastuullisuutta yhdessä pakkauksessa. Sitoudumme myös luopumaan fossiilisista polttoaineista kokonaan tulevassa hyödyntäen bioenergiaa yhä laajemmin. Matka on toki edelleen kesken. Tulevaisuuden takaamiseksi jatkamme yhä toimintamme kehittämistä,” Juustoportilta kerrotaan.
Lisää tietoa yrityksestä löydät täältä: https://www.juustoportti.fi/