Keskisen Kyläkauppa saa sähköä miljoonan watin aurinkovoimalasta

Keskisen suvun kauppiastarina alkaa jo 1800-luvulta, kun Vesa Keskisen isoisän isoisä Kustaa Keskinen toimi kulkukauppiaana. Kustaan poika Matias jatkoi isänsä työtä kulkukauppiaana, jonka jälkeen hänen poikansa Toivo jatkoi kauppiaana. Vuonna 1969 Toivo siirsi toiminnan nykyiselle paikalle. Vuonna 1976 Toivon pojat Matti ja Mikko Keskinen ostivat T.M.K. Keskisen isältään ja perustivat Veljekset Keskinen Oy:n. Vuonna 1994 Matin poika Vesa siirtyy yrityksen toimitusjohtajaksi visionaan tehdä Keskisen Kyläkaupasta matkailunähtävyys. Nykyään yritys tunnetaankin ympäri Suomea ostosparatiisina, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja kaupan arkea seurataan myös tv-ohjelmassa.

Keskisen Kyläkaupalla ilmastoteot ovat osa jokapäiväistä toimintaa. Toiminnassa näkyvät niin energiatehokkuuden parantaminen kuin jätteiden kierrätys. ”Liityimme energiatehokkuussopimuksiin ja lähdimme tavoittelemaan sopimuksiin asetettua 7,5 % energiasäästöä,” kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Mika Hannonen kertoo. Ensimmäisenä toimenpiteenä oli valaistuksen uusiminen. Loisteputkien tilalle on vaihdettu kotimaisia led-valoja. Uudet ja energiatehokkaat led-valot säästävät valaistukseen käytettävää energiaa yli 60 %, mikä tarkoittaa vuositasolla energiaa noin 130 suomalaisen omakotitalon vuosikulutuksen verran. Valaistuksissa on huomioitu energian säästöä myös siten, että esim. toimistoissa ja varastoissa on liiketunnistimilla varustettuja valoja, jolloin valot eivät ikinä jää turhaa palaamaan. ”Tavaratalossa ja varastoissamme on valtava määrä valaisimia. Valojen vaihtaminen on myös parantanut työskentelyolosuhteita erityisesti varastossa, joissa vaihdon jälkeen on valoa riittänyt paremmin myös lattiatasolla asti ja valaistus on muutoinkin tasaisempaa,” toteaa ympäristövastaava Riitta Jokela. Led-valaisimien käyttöikä on myös pidempi, joka vähentää syntyvän jätteen määrää.

Kyläkaupan kauppakäytävän led-valaistus.

Automaation suomat mahdollisuudet energiakulutuksen jatkuvaan seurantaan ovat käytössä ja esimerkiksi yrityksen ilmanvaihtokoneiden säätöjä seurataan säännöllisesti. Kiinteistökompleksin katolle on myös asennettu aurinkovoimala, joka tämän artikkelin kirjoittamishetkellä taitaa olla Suomen suurin katolle asennettu aurinkovoimala. Voimala käsittää n. 3700 paneelia, peittää katosta n. 1,2 hehtaaria ja tuottaa n. 1 MW, joka vastaa lähes 400 kerrostalokaksion vuotuista sähkönkulutusta. Keskisen Kyläkaupan aurinkovoimalaa ovat voineet hyödyntää myös ”talon” ulkopuoliset, täysin toisen alan työntekijät. Nimittäin palomiehet ovat hyödyntäneet voimalaa koulutuksissaan.

Valaistuksen uudistamisen sekä aurinkovoimalan asentamisen jälkeen sähkönkulutuksessa saavutetaan n. 20 % säästö. Verrattaessa vuoden 2016 ja vuoden 2020 energian- ja sähkönkulutuksen lukuja toisiinsa, voidaan todeta, että Kyläkauppa on onnistunut tuomaan energian- ja sähkönkulutukseen n. 3900 MWh vuosittaisen säästön. Lisäksi on huomioitava, että tuona aikana yritys on mm. laajentanut tiloja 5000 m2, sekä tehnyt hotelliin lisää huoneita.

Kyläkaupan aurinkovoimala. Kuva: Keskisen kyläkauppa

Lähitulevaisuudessa kaupan kylmälaitteet päivitetään energiatehokkaammiksi, jolloin myös samalla kylmälaitteiden kylmäaineet vaihdetaan ilmastoystävällisemmiksi EU:n asettamien rajoitusten mukaisesti.

Jätehuollon puolella käytössä on syntypaikkalajittelu. Kierrätettäviä jätteitä ovat polttojae, pahvit, kirkas kalvomuovi, biojäte, sekajäte, metallit, lasit, erilaiset ongelmajätteet, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä ravintolassa syntyvät paistorasvat ja käytetyt kasviöljyt. Pihapuodin ollessa avoinna, siellä kerätään puutarhajäte erilleen muista jätteistä. Esimerkiksi energiajae menee jätteenkäsittelylaitokselle, jossa siitä valmistetaan REF:iä, eli kierrätyspolttoainetta. Lajittelun tuloksena vain 1,5 % kaikesta yrityksen tuottamasta jätemäärästä on kierrätyskelvotonta jätettä.

Työntekijät ovat ottaneet muutokset vastaan positiivisesti. Kyläkaupalla on tapana järjestää uusille työntekijöille mm. Tervetuloa taloon-koulutuksia, joiden kautta työntekijä saa myös paremman käsityksen siitä, miten eri tavoin yrityksen toimintatavoissa huomioidaan energiatehokkuutta ja ilmastotekoja. Työntekijöitä ohjataan kierrättämään parhaalla mahdollisella tavalla ja taloudellinen hyöty huomioiden.

Keskisen Kyläkauppa näyttää omalta osaltaan mallia siitä, kuinka omalla toiminnallaan voi toimia vastuullisesti ilmastoa ja ympäristöä ajatellen.

Lisätietoa yrityksestä löydät täältä: https://tuuri.fi/