Kuortaneen Urheiluopisto hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä

Kuortaneen Urheiluopisto on vuonna 1950 perustettu yleishyödyllinen säätiö, jonka toimintaperiaatteisiin kuuluu terveyden, hyvinvoinnin, liikunnan ja urheilun tukeminen ja kehittäminen. Opiston alueella on erilaisia tiloja urheiluun, opetukseen, majoittumiseen sekä ravintola. Kuortaneen urheiluopisto on yksi Suomen johtavista valmennuskeskuksista, ja siellä on nähty vuosien saatossa harjoittelemassa useiden eri lajien maailman huippuja.

Kuortaneen Urheiluopiston tavoite on hiilineutraalisuus vuoteen 2030 mennessä. Kuortaneen Urheiluopiston kiinteistöjen pinta-ala on kasvanut vuodesta 2010 vuoteen 2021 jopa 50 %, mutta sähkönkulutus on pudonnut samaan aikaan 27,7 % ja lämmönkulutus 25,9 %. Nämä suuret muutokset johtuvat merkittävistä energiainvestoinneista, joita opiston kiinteistöihin on tehty viimeisen viiden vuoden aikana.

Kesällä 2020 omaa energiantuotantoa lisättiin 2600 aurinkopaneelilla, jotka tuottavat noin 15 %:a opiston vuotuisesta sähköntarpeesta. Alueella on ilmaiset sähköauton latauspistokkeet. Vedenkulutusta on vähennetty suihkujen säästösuuttimilla ja vettä säästävien lattianhoitokoneiden hankinnalla. Syyskuun 2021 alusta lähtien opiston lämmönlähteenä on turpeen sijaan maalämpö, joka säästää vuodessa 2800 MWh energiaa. Alueen kaikki valaisimet ovat ledejä ja liiketunnistimet vähentävät entisestään energiankulutusta. Ilmastointi säätyy tarpeenmukaisesti hiilidioksiditasojen mukaan ja etäsäädön ansiosta lämpötiloja voidaan säätää käytön mukaan. Opistolla tutkitaan myös kysyntäjoustoon liittyviä säästöjä kiinteistöjen kohdalla ja tulevaisuudessa kaikki ostosähkö tulee olemaan vihreää sähköä, jotta päästöt saadaan mahdollisimman pieniksi. Laskenut energiankulutus tuo vuositasolla 250 000 €:n säästöt, joilla katetaan investointikuluja.

Kuortaneen urheiluopiston aurinkopaneelit. Kuva: Kuortaneen urheiluopisto

Alueen viisi majoitusrakennusta ja telinevoimisteluhalli on rakennettu puusta. Jatkossakin puuta tullaan suosimaan rakentamisessa ja myös kesäkuussa 2021 lainvoiman saanut tuorein kaava edellyttää puurakentamista.

Käytössä on kotimaiset biohajoavat servetit, siivousliinat sekä take away -astiat. Ruokatarjonnassa suositaan puhdasta ja kotimaista ruokaa ja kasvisruoan tarjontaa on lisätty. Erikseen lajitellaan lasi, metalli, polttokelpoinen ja biojäte.

Siivouksessa käytetään ympäristöystävällisiä puhdistusaineita, jotka tulevat isoissa kanistereissa, jolloin jätettä syntyy vähemmän. Käytössä on annostelupumput, jolloin pesuainetta ei tule annosteltua liikaa. Siivouksessa suositaan pitkäikäisten mikrokuituliinojen käyttöä ja irtopölyn poistamisessa on kokonaan vedetön ja pesuaineeton menetelmä käytössä ympäristökuormituksen pienentämiseksi.

Sähköistä materiaalia suositaan, mutta mikäli tarvetta tulostamiselle on, käytetään pääsääntöisesti musta-valkoista ja kaksipuoleista tulostusta.

Kilpailutuksissa yksi kriteeri on toimittajien ympäristöteot. Hankinnoissa pyritään suosimaan läheltä tulevaa, jolloin logistiikkakustannukset ja ympäristövaikutukset pysyvät pienempinä. Henkilökuntaa kannustetaan julkisen liikenteen ja kimppakyytien käyttöön ja tehtävien salliessa työntekijöillä on mahdollisuus etätyöskentelyyn.

Tätä tahtia hiilineutraaliustavoite saavutetaan jo paljon ennen vuotta 2030.

Lisää tietoa yrityksestä löydät täältä: https://www.kuortane.com/index.html