Lapuan kankurit kutoo ihanaa lämpöä, suloista pehmeyttä, hellää hyvinvointia sekä kauniimpaa ja viihtyisämpää elämää

Lapuan Kankurit on pellava- ja villakutomo, jonka juuret ovat vuonna 1917 perustetussa suvun ensimmäisessä tekstiilitehtaassa ja tänä päivänä yritystä vetävät perheyrittäjät jo neljännessä polvessa – yhdessä osaavien ja sitoutuneiden kutomoalan huippuammattilaisten kanssa. Laadukkaat tekstiilit kudotaan vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen, jolloin ne kestävät oikein hoidettuina vuosikymmeniä.

Lapuan Kankurit. Kuva: Lapuan Kankurit

Lapuan kankureiden tekstiileiden materiaaleina käytetään pellavaa ja villaa, jotka ovat sertifioituja luonnonmateriaaleja. Pellava on ympäristöystävällinen valinta, sillä se pystytään hyödyntämään 100 prosenttisesti, se on täysin biohajoava ja sen viljely sitoo Euroopassa 250 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Pellava pehmenee ja paranee käytössä, joten pellavatuotteita tulee käytettyä pitkään. Käytetyt villalangat ovat sertifioituja ja mulesing-vapaita.

Suomalaisten lampaiden villasta menee arvioiden mukaan noin puolet hukkaan. Lapuan Kankurit päätti tehdä asialle jotain pystyäkseen tarjoamaan kuluttajille teollisesti kudottuja jatkuvatoimisesti viimeisteltyjä villatekstiileitä suomalaisen lampaan villasta – ainoana Suomessa. Suomalaisen lampaanvillan värjäämisessä aiotaan kokeilla myös kasvivärjäystä. Osana tätä käyttöön otetaan uudenlainen viimeistelylaitos, jossa energiatehokkuus on keskeisessä asemassa ja tulossa on esimerkiksi lämmön talteenottoa ja aurinkoenergian mahdollisuuksia selvitetään. Nykyisissä toiminnoissakin energiankäyttöä on mietitty, lämmitysenergiana käytetään kaukolämpöä, josta suuri osa tuotetaan puuperäisillä polttoaineilla ja sähkö tuotetaan tuulienergialla. Vedenkulutus on vähentynyt vuodessa 8 %.

Lapuan Kankureiden kutomossa laitosmies Juha-Matti Heimovirta. Kuva: Lapuan Kankurit

Lapuan kankureiden asiakkaat ovat ympäristöasioissa ehdottomasti edelläkävijöitä, joiden ostopäätöksiin vaikuttavat muun muassa materiaalien ekologisuus ja lähituotanto. Asiakkaita tiedotetaan vuosittain myös vastuullisuusmanifestin kautta (https://www.lapuankankurit.fi/sites/default/files/pdf/vastuullisuus_manifesti_2021_links_fi_0.pdf). Esimerkiksi verkkokaupasta tilatessa on mahdollista valita RePack pakkaus, jolloin tyhjä pakkaus palautetaan ja uudelleen käytetään. Lisäksi parhaillaan on käynnissä Ekokompassi ympäristöjärjestelmän rakentaminen.

Lapuan Kankurit aloitti yhteistyön John Nurmisen Säätiön kanssa vuonna 2017. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeet edistävät kaikille yhteisen, ainutlaatuisen meriluonnon suojelua. Osana yhteistyötä tehtiin Aallonmurtaja-mallisto ja tuotteista saadulla tuella on voitu vähentää noin 138 010 kg sinilevää Itämerestä joulukuuhun 2020 mennessä.

Aallonmurtaja mallistoa. Kuva: Lapuan Kankurit

Vuonna 2019 Lapuan Kankurit aloitti yhteistyön Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa ja joulukuuhun 2020 mennessä Saimaannorppa kuosin tuotteilla kerättiin 16 000 euroa saimaannorpan tukemiseksi. Sekä Aallonmurtaja että Saimaannorppa mallistot ovat edelleen saatavilla.

Lisää tietoa yrityksestä löydät täältä: https://www.lapuankankurit.fi/fi

Saimaannorppa mallistoa. Kuva: Lapuan Kankurit